Onlangs werd ik door Carla Touw van Represent Eemnes geïnterviewd voor een podcast. Leuk om over mijn vak als organizer te mogen praten! Tijdens dit gesprek vroeg Carla aan mij of ik altijd al georganiseerd ben geweest?

Leuke vraag en ik begon ook direct te lachen. Want om eerlijk te zijn was ik vroeger helemaal niet zo georganiseerd. Ik ben enig kind en liet eigenlijk mijn spullen slingeren. Niet bewust overigens. Echter had ik hier nooit last van aangezien mijn moeder mijn spullen voor mij opruimde. Terwijl ik dit opschrijf krijg ik met terugwerkende kracht spijt dat ik zelf niet realiseerde hoe lastig dit voor mijn moeder is geweest. Ik moet er niet aan denken alle spullen van mijn kinderen te moeten opruimen iedere dag.

Toch is dit een basis geweest voor hoe het er bij mij thuis nu uitziet. Een opgeruimd huis geeft rust en dat heb ik door mijn moeder wel meegekregen. Ook weer niet bewust overigens.

Maar wat mij verraste was eigenlijk de ontdekking die ik deed na het overlijden van mijn vader vorig jaar december. Mijn vader had zijn hele leven al een rommelschuur. Deze schuur stond vol met van alles en nog wat en was echt zijn domein. Tegenwoordig zouden we dit een “mancave” noemen. Groot was mijn verbazing toen ik hier begin dit jaar ging opruimen en erachter kwam dat de schuur vol stond met “georganiseerde rommel”. Allemaal bakjes met gelijksoortige dingen erin, allemaal voorzien van etiket. Heel veel spullen maar allemaal uitgezocht en gesorteerd.

Mijn georganiseerde natuur heb ik dus zowel van mijn vader als van mijn moeder meegekregen. Vandaar dat ik mij dus in mijn vak als organizer als een vis in het water voel!

Maar wat als je van huis uit een heel ander voorbeeld hebt meegekregen? Als jullie huis volstond met spullen van je ouders, misschien grootouders, de kringloop of vrienden? Wat als de hoeveelheid spullen wel meeviel maar niets op zijn plek lag? Of er totaal geen structuur in het huishouden zat? Als je dus geen opgeruimd voorbeeld had en daar nu zelf last van krijgt/hebt?

Hoe begin je met het aanbrengen van structuur of opruimen als je niet hebt geleerd hoe dit moet? Allereerst door te erkennen dat je je niet prettig voelt met jouw huidige situatie! De grootste stap heb je namelijk dan al gezet. Als je vervolgens hier echt wat aan wilt doen, zoek dan uit wie je hierbij kan helpen. Dit kan natuurlijk een vriend/vriendin, familielid of buurvrouw met goede bedoelingen zijn.

Maar misschien vind je de hulp van een, onafhankelijke, organizer wel fijner? Iemand die niet oordeelt, oplegt of weggooit zonder overleg. Maar die met jou in gesprek gaat over jouw einddoel dat je voor ogen hebt en hoe we hier gezamenlijk naar toe kunnen werken. Zodat je uiteindelijk ziet dat jouw droom ook haalbaar is en je het eigenlijk heel goed zelf kan. Maar even een duwtje van de organizer nodig had om dit in te zien en te kunnen beginnen.

Ik kom graag, vrijblijvend, bij je langs om over jouw droom en einddoel te praten!

Share This