Even wat anders…

Vorige maand mocht ik bij de NS een online workshop geven. Een mooi initiatief om de werknemers tijdens het thuiswerken gedurende de 2e corona lockdown even iets anders te laten doen dan alleen maar bezig te zijn met hun werk.

En dat nu juist het organizen ook een issue is waar veel mensen mee kampen tijdens het thuiswerken bleek ook nu weer. De 2 workshops waren zo vol. Werken in een huis dat niet op orde is, waar van iedereen inmiddels spullen door het hele huis slingeren (want ja, ook je eventuele partner en kinderen werken of volgen lessen van huis uit), is niet de meest productieve omgeving om je focus te bewaren.

Niet alleen speelt het afgeleid worden een grote rol in hoe moeilijk mensen het vinden om geconcentreerd te blijven werken. Want hoe richt je je focus op je werk als naast je een grote stapel was ligt of je struikelt over het speelgoed van je kinderen?

Het feit dat je nu boven op elkaars lip zit, alle onvolkomenheden van elkaar ziet, je gaat je ergeren aan de slordigheid of luiheid van de ander is eigenlijk een veel groter probleem. Je kunt pas aan opruimen of structuren beginnen als je je ergernissen bespreekbaar hebt gemaakt. Anders loop je de kans dat je, naast je werk, ook nog alle taken van de andere huisgenoten op je gaat nemen. Want hoe bespreek je je ergernissen zonder dat er een knallende ruzie ontstaat in huis?

Time-out van onze ergernissen

Normaal gesproken hebben we dagelijks een time-out van onze ergernissen, je gaat naar je werk, ziet andere mensen, sport, naar school. En tegen de tijd dat je thuis komt zijn je ergernissen naar de achtergrond verdwenen want je hebt nieuwe dingen gezien, meegemaakt en die wil je vertellen. Zonder deze nieuwe indrukken, afleiding komt het accent al gauw op de negatieve zaken te liggen.

Nu kan een organizer altijd als onpartijdige het gesprek met iedereen in huis aangaan en gezamenlijk tot een oplossing komen. Maar wat kan je eerst zelf nog allemaal proberen? Vind je het lastig om aan tafel het probleem bespreekbaar te maken? Neem de tijd om samen een stuk te gaan wandelen en geef dan alvast aan dat je moeite hebt met de concentratie op je werk, de afleiding thuis door alle rommel. Dat je graag gezamenlijk wilt bekijken of hier iets aan te veranderen valt aangezien jij je er niet prettig bij voelt. Vermijd een beschuldigende vinger naar anderen toe, dat jij er last van hebt wil nog niet zeggen dat dat ook voor de anderen in huis geldt. Maar geef wel duidelijk aan dat het een probleem van jullie allen is. Je woont nu eenmaal niet alleen en problemen moeten samen worden aangepakt om zo ook de balans in alle klussen te bewaren. Gebeurt er niets of alleen van jouw kant dan krijg je scheefgroei in je relatie en wordt het oplossen van het probleem alleen nog maar lastiger.

Kom je er toch niet uit, weet dan dat je de hulp van een organizer kunt inroepen

Share This