nee zeggen,

hoe doe je dat? (op een duidelijke én aardige manier)

Kost het jou veel moeite om een krachtig en duidelijk NEE te zeggen?

Heb je, als je toch weer ja hebt gezegd, achteraf vaak spijt hiervan?

Vraag je je af hoe het toch komt dat je zo’n moeite hebt met NEE zeggen?

Vaak heeft dit te maken met het feit dat je graag aardig, beleefd, flexibel gevonden wil worden. Maar maakt NEE zeggen je dan direct onbeleefd, niet aardig of niet flexibel? Nee natuurlijk niet.

Als jij NEE leert zeggen op de juiste manier, zodat jouw NEE krachtig en duidelijk overkomt en je je toch niet laat overhalen om iets te doen of kopen waar je eigenlijk geen zin, tijd of geld voor hebt, grote kans dat jouw NEE zelfs bewondering oogst. Omdat je zo goed weet wat je wilt en je goed voor jezelf op weet te komen. Je schept duidelijkheid voor anderen, die weten exact waar ze bij jou aan toe zijn. Niets vervelender namelijk dan een ja te krijgen terwijl je op het moment dat dit speelt je duidelijk aan de ander merkt dat deze iets met flinke tegenzin doet!

 

Hieronder dus heel veel manieren om krachtig en duidelijk NEE te zeggen! (en dus JA tegen jezelf)

 • Dankjewel dat je aan me dacht, maar dat kan ik (nu) niet doen. …
 • Ik heb mijn tijd nu voor iets anders nodig. …
 • Mag ik er even over nadenken? Dan kom ik er op terug.
 • Daar kom ik straks/morgen/volgende week op terug. …
 • Daar kan ik je niet mee verder helpen, maar ik kan wel… …
 • Ik laat dat (deze keer) aan me voorbij gaan. …
 • Ik voel me gevleid, maar dit is niks voor mij.
 • Dit is helaas geen goed moment hiervoor/ik ga dat niet redden
 • Ik kan niet.
 • Dit is meer wat voor… (vul naam in)
 • Nee (eventueel aangevoegd met: ‘dat ga ik niet doen’)
 • Bedankt voor het verzoek, maar het gaat me niet lukken.
 • Nee, dat komt mij niet goed uit.
 • Bedankt voor het vragen… en nee.
 • Ik begrijp het… en nee.
 • Je zou gelijk kunnen hebben… en nee.
 • Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken… en nee.
 • Ik geef om je… en nee.
 • Ik ben bang om nee tegen je te zeggen, en het antwoord is toch nee.
 • Dan is mijn agenda al vol.
 • Dan heb ik al een andere afspraak en kan ik niet.
 • Dat duurt te lang voor mij, maar een uurtje kan ik wel helpen.
 • Dat is te zwaar/ veel/ ingewikkeld voor mij, maar ik ken wel iemand die je mogelijk wel kan helpen.
 • Nee dat komt mij niet goed uit, maar…… dan zou ik wel kunnen.
 • Is het wellicht een idee dat je/we … doen in plaats van……
 • Ik heb mijn coach beloofd dat ik geen nieuwe verzoeken aanneem, ik ben bezig meer balans te creëren.
 • Bedankt voor de uitnodiging, maar dan heb ik gezinstijd en dat gaat voor andere afspraken.
 • Ik zal je zeggen wat ik wél voor je kan doen” (en het houden bij wat voor jou comfortabel is)
 • Niet alle verzoeken vereisen een antwoord. Het voelt onbeleefd om een verzoek te negeren, maar soms kan dat zeker wel

  Zelf heb ik ook nee moeten leren zeggen. Ik gaf te vaak ja als antwoord met als gevolg dat ik mijzelf voorbij liep. Veel te vaak voor anderen bezig was en te weinig luisterde naar wat ik nodig had. Mijn favoriete zin is: “Mag ik er even over nadenken? Dan kom ik er op terug.” Dit geeft mij namelijk de tijd om in alle rust echt even naar mijn eigen gevoel te luisteren, mijn “buikgevoel” te (h)erkennen om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen.

  Deze trucjes kan je niet alleen toepassen als er actie van jou kant wordt gevraagd maar ook als mensen je spullen aanbieden waar je eigenlijk geen plek hebt in huis of die je gewoon niet wilt hebben omdat je het niet mooi vindt. Hoe vaak gebeurt het niet dat je kleding van iemand krijgt die je niet past of wat niet bij jou past en waarvan de tassen dan toch alweer bij jou in de gang staan? NEE-zeggen bij de voordeur scheelt flink qua hoeveelheid spullen in jouw huis die je eigenlijk niet wilt.

   Ik ben benieuwd welke NEE voor jou het beste werkt!

  Wil je weten of ik hierin iets voor je kan betekenen?
  Neem dan contact met mij op.

  Bel of mail mij met je vraag en we gaan samen kijken wat ik voor je kan betekenen als organizer.

  Share This