5 methodes om te leven met minder spullen

Wil jij ook zo graag leven met minder spullen? Genieten van de spullen die je hebt, zonder dat je je eerst helemaal suf moet zoeken waar ze gebleven zijn?

Wil jij ook zo graag genieten van je vrije tijd, rustig op de bank of in de tuin met een boek en een lekkere kop thee? Zonder de onrust in je hoofd over wat er nog allemaal gedaan of opgeruimd moet worden?

Dan heb ik een paar leuke methodes voor je die je kunt toepassen als je besluit met minder te gaan leven!

 

  1. Vul elke week een ’21 dingen doos’

Vind je het moeilijk om met opruimen te starten, kies dan voor deze beginnerstruc. Zet een lege verhuisdoos op een goed zichtbare plek in huis. Daag jezelf uit daar elke week 21 voorwerpen in te stoppen, die je niet meer gebruikt of leuk vindt: dat lelijke vaasje van je tante, die dubbele kurkentrekker, het jasje waar je uitgegroeid bent, de overtollige sjaals die je deze winter wederom niet hebt gedragen, enz. Breng deze 21 dingen doos in het weekend naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt, en begin de dag erna opnieuw met vullen. Maak er een sport van en je huis knapt zienderogen op!

  1. Kies voor ‘omgekeerd opruimen’

Soms liggen er zoveel kleine spullen in een la of op een plank, dat je al moedeloos wordt bij de gedachte die te moeten uitmesten. In dat geval kan het handig zijn om te kiezen voor ‘omgekeerd opruimen’. Hevel hiervoor alle spullen van één plek, bijv. je besteklade in de keuken, over in een lege verhuisdoos. Leg bestek dat je uit deze doos haalt na gebruik netjes terug in de oorspronkelijke lade; de spullen die na 4 weken nog steeds onaangeroerd in de doos liggen, kunnen zonder pardon weg.

  1. Stel een twijfeldoos in

Ga je sorteren met behulp van de drie dozen HO (Hier Opbergen), EO (Elders Opbergen) en W (Wegdoen), dan is de kans groot dat je spullen tegenkomt die je voor een dilemma stellen: bewaren of wegdoen? Maak het jezelf makkelijk en stel voor deze spullen een aparte twijfeldoos in; doe daar alle voorwerpen in, waarover je nog geen beslissing kunt nemen. Zet deze T-doos na afloop op zolder of in de schuur en schrijf in je agenda dat je hem over 4 weken weer opduikelt. De spullen die je in tussentijd eruit hebt gevist om te gebruiken, mogen blijven. En de rest? Hup naar de kringloopwinkel!

  1. Gebruik ‘harde cijfers’ als leidraad

Soms wil je het liefste alles bewaren, maar heb je simpelweg gebrek aan opbergruimte, bjv. om al je boeken kwijt te kunnen. Maak in zo’n geval een simpele rekensom om er achter te komen van hoeveel procent boeken je afstand moet doen (bijv. 10%) om toe te kunnen met je opbergruimte en gebruik dat percentage als grondslag voor een simpele vuistregel: “Van elke 10 boeken gaat er 1 weg.”

  1. Pas de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe

Is je kast op lade eenmaal opgeruimd, pas dan de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe. Nieuwe broek erin? Oude broek eruit! Zo houd je je kast of lade op een hele simpele manier in opgeruimde staat!

Nou las ik laatst een column in de GooischeTamTam (een glossy over allemaal leuke dingen en winkels in het Gooi) van Sarah Saarberg waarin zij aangaf dat ze tijdens een opruimchallenge aangaf na 6 dagen al vast te lopen.

Herken jij dit ook? Niet getreurd, je bent niet de enige. Niets zo moeilijk om in je eentje aan een challenge te beginnen. Want met wie deel je je successen? De momenten waarop je vastloopt? De problemen waar je tegenaan loopt?

Kies een gezellige vriend of vriendin uit waarmee je de challenge samen gaat doen, hou elkaar dagelijks op de hoogte, deel foto’s en vier je successen!

Mocht het je nu toch niet lukken, ook samen niet? Dan kan je nog altijd mijn hulp of die van een andere organizer inroepen. Wij zijn de bekende stok achter de deur, diegene die jou het duwtje geeft om door te gaan, met humor en veel nieuwe inzichten.

Zit je omhoog? Wordt je onrustig van je volle huis? Bel, app of mail mij dan, ik kom graag langs voor een kennismakingsgesprek.

 

PS: Oh ja, al deze leuke tips heb ik niet zelf bedacht maar komen van De Huishoudcoach. Ja, daar waar ik mijn opleiding heb gedaan en waar ik dus al mijn kennis heb opgedaan!

Wil je weten of ik hierin iets voor je kan betekenen?
Neem dan contact met mij op.

Bel of mail mij met je vraag en we gaan samen kijken wat ik voor je kan betekenen als organizer.

Share This